loader
  • EvdenYe.com'a Hoş Geldiniz!

Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenelim?

Yazar: Dr. Gamze Demirtaş Tarih :21.01.2021 22:34:55
Image
Image
Image

Merhabalar,


Bundan böyle her hafta bu platformda sizlere saglik üzerine paylasimlar yapacagim. Konulari beraber belirleyecegiz. Asagida yorumlar kismindan bana sorular sorabilirsiniz, buradan sorularinizi da cevaplamaya çalisacagim.


Bu sayfa agirlikli yemek sayfasi oldugu için öncelikli konularimiz beslenme ve saglik üzerine olsun diyorum, önerilerinize de açigim bu arada. Sayfayi beraberce gelistirelim isterim.


Ilk haftanin konusu Saglikli bir cilt için nasil beslenelim? olsun dedim. 


Temiz, parlak, pürüzsüz ve saglikli görünen bir cilt herkesin hayalidir. Dünyanin en iyi cilt bakim ürünlerini de kullansaniz, eger dogru beslenmiyorsaniz hayalini kurdugunuz isil isil parildayan bir cilt hayal olarak kalabilir. O halde gelin öncelikle cilt düsmani beslenme hatalarindan en sik yapilanlarina bakalim.


1.Sekerli yiyecekler;

Bunlari her yediginizde, sindirilen seker cildinizdeki kolajene yapisir ve cildimizin elastikiyeti ve diriligi zamanla azalir ve sarkar. Cilt yaslanmasinin %50’lik kismindan sorumlu olan rafine sekerin kesinlikle fazla kaçirilmamasi gerekir. Tatli ihtiyacinin meyveler gibi dogal seker kaynaklarini tüketerek giderelim.


2. Fazla nisastali ve yüksek glisemik indeksli yiyecekler ;

Beyaz ekmek, makarna ve beyaz pirinç gibi nisastalar da tipki rafine seker gibi kan sekerini yükselterek vücutta iltihaplanmalara neden olur. Bu islem uzun vadede cildin kirismasina ve sarkmasina neden olur. Yüksek glisemik indeksli yiyecekler yerine tahillar ve baklagiller gibi düsük glisemik indeksli gidalari tüketelim. Çünkü düsük glisemik indeksli yiyecekler sivilceleri iyilestirebilir ve cilt yaslanmasini geciktirir.


3.Hazir Meyve sulari ve kola gibi asitli içecekler;

Içeceklerde de yüksek seker bulundugu için fazla tüketiminde ciltte akne, sarkma, lekelenme gibi problemlere yol açabilir. Özellikle kolaona koyu rengini veren ve cildin yaslanma süresini hizlandirdigi kanitlanan “Ileri glikasyon son ürünleri” (AGEs) içerir. Ve bu madde de “hücre yaslanma süreci için risk molekülleri” olarak tanimlanir.


4.Asiri alkol tüketimi

Asiri miktarda alkol de cildinize zarar verir. Çünkü alkollü içecekler cildinizi kurutur ve yaslanmayi hizlandirir. Sayet hücrelerinizdeki cildinizin dolgun ve nemli olmasini saglayan suyu kaybederseniz, çizgi ve kirisikliklarinizin hizla artacagindan emin olabilirsiniz.


5.Az su içmek

Isil isil parlayan, saglikli bir cilt görünümüne kavusmak istiyorsaniz gün içerisinde ihtiyaciniz olan su miktarini mutlaka tüketmelisiniz. Vücut agirligimizin yüzde 60’i sudur. Ancak bu miktar yasimiz ilerledikçe azalir ve ciltte kurumaya neden olur. Bunun sonucu olarak da cilt elastikiyetini kaybederek kirisikliklarin olusumuna ve sarkmalara neden olur. Bu süreci bir miktar yavaslatmak için bir gün içerisinde en az 2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Gece yatmadan önce ve sabah uyaninca da mutlaka bir bardak ilik su için. Içtiginiz su hem gece boyunca vücut tarafindan su ihtiyacinin karsilanmasini saglar hem de bagirsaklari ve vücuttaki toksinleri temizleyerek cildin nem dengesini düzenler.


Saglikli cilt yolculugumuzda bu hafta hatali beslenme aliskanliklarimizi düzelterek baslayabilecegimizi gördük. Konuyla ilgili soru, yorum ve katkilarinizi bana ulastirabilirsiniz. Haftaya ise cilt sagligimizi korumak için tüketebilecegimiz besinleri konusuruz.


Hepinize saglikli ve mutlu bir hafta dilerim.


Sevgiyle kalin


Dr. Gamze Demirtas



Yorumlar
Derya Uğur Öner @ 21.01.2021 23:41
Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenelim?

Merhaba,çok kilolu değilim 55 kiloyum ancak yüzüm,göz çevrem ve karnımda şişlikler oluşmaya başladı evet zayıf görünüyorum ama anlamsız bir şişkinlik ve yorgun yüz ifadesine büründüm. Son 2 aydır da her gün anlamsızca havuç-elma suyu içiyorum içerisinde ki şeker oranı etkilemiş olabilir mi ? Ve ne yapmalıyım bu şişkinlikten kurtulmak için ? Teşekkür ederim

Melek Kurumahmutoğlu aktaş @ 21.01.2021 23:48
Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenelim?

Çok faydalı bir yazı olmuş tebrik ederim. Biz kadınlar cildine en çok önem verenlerizO?Türk kahvesinin cilde yararı var mı gerçekten yoksa tamamen bir uydurma mı?

Sümeyye Yavuz @ 22.01.2021 15:18
Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenelim?

Yağlı ve hassas cilt için doğal tonik varmı

Yorum Yaz