loader
  • EvdenYe.com'a Hoş Geldiniz!

Pişirdiğiniz Etlerin Kanserojen Olmaması İçin Öneriler!

Yazar: EvdenYe.com Tarih :10.12.2020 13:04:13
blog image

KadiköySifa Atasehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Seda Bahtiyar Tatay tükettiginiz etlerde kansorejenlerin olusmamasi için en kesin çözümlerden birinin yanmis - kararmis veya çok pismis etleri yememek olacagini söylüyor. Bununla birlikte farkli pisirme önerileri de sunuyor.

Marine edin: Etinizi pisirmeden önce marine ederseniz bu DNA bozuklugunu olusmasini önlemis olursunuz. Mesela tavugu pisirmeden önce 40 dakika zeytinyagi, sirke, sarimsak, hardal ve limon suyu içerisinde marine ederseniz bu kanserojen olusumu %90 oraninda azaltmis olursunuz. Burada önlem tamamen etin yüzeyinin kurumasini önlemekten geçiyor.

Önce mikrodalga firinda pisirin: Bu yolla kimyasal degisimin %90’ini engelleyebilirsiniz. Tek yapmaniz gereken eti önce mikrodalgada 1 - 2 dakika pisirip tabaga akan suyunu bosaltmak. Bu suyla beraber bozulmus yapidaki amino asitleri yiyeceginizden uzaklastirmis olursunuz.

Deniz ürünlerini tercih edin: Kömürlesinceye kadar pisirmediginiz sürece balik en iyi tercih olacaktir.

Sulu pisirin: Sivi içerisinde pisirilen (kaynatmak, buharda pisirmek gibi) etler bu tür yapi degisimleri olusturmazlar. Dolayisiyla kanserojen etkileri ortadan kalkar.

Yagin içerisinde pisirmekte (kalori artislarina dikkat etmek sartiyla) sicaklik çok yükseklere ulasamadigi için bu tür yapi bozulmalarina izin vermez ve HCAs olusmaz.

Pisirirken sürekli çevirin: Yüzey isisini düsürüp HCAs elimine etmek için etinizi pisirirken düzenli olarak çevirin. Böylece bir yüzeyde sicaklik çok yükseltmeden

diger yüzeye geçebilirsiniz. En ideal zaman dilimi her 6 dakikada bir taraftan diger yüzeye geçmek olacaktir. Bu süre 10 dakikaya yükseldigi zaman HCAs olusumu %70 artis gösterir. Eger bir taraftan diger tarafa 1 dakikada bir geçis oluyorsa HCAs hiç olusmaz.

Firinda, rosto, stir-fry (Çin usulü pisirme):Izgara ve mangal en fazla HCAs üreten pisirme sekilleridir. Sonrasinda tavada izgara, ve kavurma geliyor. Bütün bunlar yerine

firinda, pisirmeyi, rosto yapmayi veya Çin usulü stir-fry tercih ederek HCAs olumunu büyük oranda düsürebilirsiniz.

Tavada kalan suya dokunmayin: Eti veya tavugu pisirdikten sonra olusan su ve yag karisimina ekmek banmayi aklinizdan bile geçirmeyin. En çok kanserojen madde birikimi olan bu kisim direkt çöpe atin.

Bol sebze yemege devam: Çalismalar brokoli, karnabahar ve brüksel lahanasi gibi turpgiller ailesinden düzenli beslenmenin bu kimyasallari vücuttan uzaklastirdigini göstermistir.

12 gün boyunca her gün bu gruptan sebze yemek kandaki HCAs oranlarini %20 - 30 oraninda düsürebiliyor. Üstelik unutmayin sebzeburgerler hiçbir seklide HCAs içermez.

Yorum Yaz