loader
  • EvdenYe.com'a Hoş Geldiniz!

Bulaşık Makinesinde Yemek Pişirme Yöntemi!

Yazar: EvdenYe.com Tarih :07.12.2020 19:00:13
blog image

Bundan yaklasik 2 yil önce Italyan yemek yazari Lisa Casali, yemek yapmanin ekonomik, saglikli ve siradisi bir yöntemini buldu. 

Bu pisirme yöntemi, Türkiye'de çok fazla bilinmese de yurt disinda kullaniliyor. Türkiye'de bu yöntem kimi evlerde konserve yapimi için kullaniliyor.

Lisa Casali, bulasik makinesinde yemek pisirme yönteminin çevreci, ekonomik ve lezzetli oldugu söylüyor. 

Ekonomik yönü, bulasik makinesinde yemeginiz piserken ayni zamanda kirli bulasiklarinizi da yikayabilmeniz. Ya da bulasiklar yikanirken hem de yemeginiz pismis oluyor.

Yemek yazari Casali, 'Bulasik Makinesinde Yemek Pisirmek' (Cucinare In Lavastovigle) adli kitabinda, bulasik makinesinde yemek pisirirken makinenin bir buharli firin islevi gördügünü belirtiyor.

Lisa Casali, bazi yemeklerin ‘ekonomik’ programda, bazilarinin ise daha yüksek isida pistigini söylüyor. 

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Ilkay Gök ise, bulasik makinesinde sicaklik çok yüksek derecelere ulasmadigi için taze bir baligi, eti, sebzeyi suyunu uçurmadan ve besin degerini kaybetmeden pisirmenin mümkün oldugunu söylüyor. 

Gök, her ev hanimi mutlaka bulasik makinesinde yemek pisirmeyi denemesi gerekir diyor. Çünkü bu yöntemle hem zamandan da tasarruf tasarruf ediliyor.

Makine içinde sicaklik 70 derece oluyor. Yaklasik 2,5 saatlik sürede pisiyor. Bu pisirme yöntemini ayni zamanda bebekler için de kullanilabilir. Çünkü bu yöntemde besin degeri korundugu gibi yumusak da oluyor. 

Yrd. Doç. Dr. Ilkay Gök, pisirme kabi olarak özellikle cam saklama kaplarini öneriyor. Agzi iyice kapandigi sürece içerisine deterjan girme riski bulunmuyor. 

Bulasik makinesinde yemek pisirmek diyet yapanlarin da tercih edebilecegi bir yöntem. Pisirilen yemegin içerisine yag eklenmedigi için ekstra kalorisi de olmuyor. 

Mesela balik kendi yagi ve suyuyla pisiyor. Hem lezzetli hem besleyici hem de düsük kalorili oluyor. Bulasik makinesinde sicaklik düsük oldugu için bu, gidalarin içerisindeki proteinlerin, karbonhidratlar veya yaglarin özlerini kaybetmemesini sagliyor.

Örnegin, firinda 180 derecede pisirmek yerine, 70 dereceye ayarlayarak pisirmek istedigimiz et türünü soslayip, üstünü güzelce kapattiktan sonra birkaç saat pisirebilirsiniz. 

Hamsiler tabaga dizildikten sonra içine sogani, sebzeleri konulup, agzi sikica kapatilarak yine bulasik makinesinde pisirilebilir. 

Fileto haline getirilmis somon baligi cam kavanoz içine deri kismi alt tarafa gelecek sekilde konulduktan sonra, agzi sikica kapatilarak pisirebilir. 

Bu tariflerin içine sebze de eklenebilir ve bütün bir tavuk da makinede pisirilebilir.

Istediginiz her gidayi, agzi siki kapanan bir kaba koyduktan sonra bulasik makinesinde rahatlikla pisirebilirsiniz.

Yorum Yaz